Blog overzicht

Alles wat je moet weten over anoniem solliciteren

Mensen met een migratieachtergrond hebben nog steeds gemiddeld 30% minder kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Bij anoniem solliciteren zijn in de eerste fase alle persoonlijke gegevens die herleid kunnen worden naar een werknemer’s identiteit verborgen. Hierbij kun je denken aan informatie zoals naam, leeftijd, burgerlijke staat en geslacht. Anoniem solliciteren wordt vaak aangedragen als een middel tegen discriminatie op de arbeidsmarkt, maar het heeft ook andere voordelen en nadelen. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over anoniem solliciteren.

Voordelen van anoniem solliciteren

Lagere drempel om te solliciteren

Soms kan een sollicitatieproces intimiderend zijn. Hierdoor durven sommige potentiële kandidaten zich niet aan te melden. Andere mensen durven niet te solliciteren omdat ze bang zijn dat hun huidige baas of andere personen erachter komen. Ook praten sommige mensen zich verschillende andere redenen aan om niet te solliciteren terwijl ze niet langer tevreden zijn over hun werk. Bijvoorbeeld dat ze ergens anders niet hetzelfde of meer kunnen verdienen dan ze nu doen. Anoniem solliciteren kan je dus de veiligheid bieden om toch de sprong te wagen. Het helpt bij het verbeteren van je werkgeluk.

Bevordering gelijke kansen

Door anonieme profielen word je alleen nog maar beoordeeld op basis van je competenties, ervaring en kwalificaties, in plaats van je persoonlijke achtergrond zoals naam, geslacht, etniciteit of leeftijd. Het zorgt ervoor dat een werkgever zich geen bewuste en onbewuste vooroordelen over je vormt voordat deze je persoonlijk heeft gesproken. Anoniem solliciteren biedt hierdoor een eerlijke eerste fase die gelijke kansen bevordert voor iedereen. Daarmee is het een interessant middel om discriminatie in het sollicitatieproces tegen te gaan.

Gelijke kansen zorgen voor een divers team

Nadelen van anoniem solliciteren

Beperkte context en persoonlijkheid

Anonimiteit kan het eerste gedeelte van het proces onpersoonlijk maken en de context beperken. Hoewel dit precies het doel is van anonimiteit in de eerste fase, vinden sommigen dit juist negatief. Iemand kan moeilijk zijn persoonlijkheid, passie en culturele achtergrond uiten. Met anonieme profielen kan een werkgever geen context zien, bijvoorbeeld als ervaring ontbreekt. In een land waar er ongelijke kansen zijn voor scholing of het opdoen van werkervaring is dit dus een risico. Op basis van de informatie in het anonieme profiel zal iemand dan namelijk niet kwalificeren voor een sollicitatiegesprek. Daarom zorgen we met JobQ dat je na de match op kwalificaties, anoniem en laagdrempelig kunt chatten met elkaar. Zo bouw je veilig en snel een persoonlijke connectie waarbij je zelf kiest wanneer je je naam bekend maakt.

Mogelijke technische obstakels 

In sommige pilots en onderzoeken over het anonimiseren van het sollicitatieproces wordt aangegeven dat dit teveel tijd kost. Vaak komt dit omdat de huidige processen hier niet op zijn ingericht. In deze pilots is eigenlijk dubbel werk verricht en gewerkt vanuit de bestaande processen. Zo worden door de organisatie zelf bijvoorbeeld de cv’s nog anoniem gemaakt, wat een tijdrovend proces is.

JobQ biedt een platform dat is ingericht op het anoniem matchen van kandidaten aan werkgevers. Werkzoekenden kunnen binnen 5 minuten hun wensen invullen en direct primaire arbeidsvoorwaarden duidelijk maken. Het platform van JobQ kan gebruikt worden als een fase vóór het reguliere sollicitatieproces en sluit naadloos aan op de vervolgstappen die iedereen kent van een sollicitatieproces. Hierdoor verdwijnt het probleem van de extra tijdsinvestering voor het anonimiseren van sollicitaties.

Wat zegt onderzoek?

Pilot anoniem solliciteren bij gemeentes in Nederland

Er zijn veel pilots gedraaid om te kijken naar de effecten van anoniem solliciteren met uiteenlopende resultaten. Een pilot onder gemeenten resulteerde bijvoorbeeld in enthousiaste reacties vanuit de gemeenten Den Haag en Den Bosch. In Den Haag steeg bijvoorbeeld het aandeel biculturele werknemers in hoge functies als gevolg van de pilot van 11% naar 36%. Amersfoort en Almere stopten om praktische redenen. Amersfoort vond het vervelend geen informatie op te kunnen zoeken online over de sollicitanten en Almere vond het anonimiseren van sollicitaties tijdrovend.

Onderzoek in Utrecht over discriminatie bij solliciteren

Onderzoek van de Universiteit van Utrecht uitgevoerd van 2016 tot 2018 wijst uit dat mensen met een migratieachtergrond gemiddeld 30% minder kans hebben om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. In het onderzoek zijn 4000 fictieve brieven en cv’s uitgestuurd naar echte vacatures. Hun brieven waren identiek in opmaak en cv, maar varieerden in naam, moedertaal, competenties en een verwijzing naar het land van oorsprong van de sollicitant. Alle sollicitanten hadden een Nederlandse nationaliteit en hadden hun opleiding in Nederland genoten. Deze verschillen in cv’s zouden niet bij anoniem solliciteren te zien zijn en in ieder geval meer uitnodigingen voor gesprekken teweeg kunnen brengen. Dit kan vooroordelen die vanuit de cv’s worden gemaakt en totaal niet correct zijn, voorkomen.

Geschokt over resultaten onderzoek discriminatie bij solliciteren

Onderzoek in Duitsland over anoniem solliciteren

Een grootschalig onderzoek van de universiteit van Bonn uit Duitsland (2012) wees ook uit dat anoniem solliciteren discriminatie kan verminderen, wanneer er vooraf discriminatie aanwezig was. Het onderzoek wees wel uit dat het niet in alle gevallen voordelig is. Zo kan bij een anonieme sollicitatie bijvoorbeeld een gebrek aan ervaring van de sollicitant niet worden verklaard door een familiesituatie of het opgroeien in een achterstandsbuurt. Een voordeel wat wordt genoemd bij anoniem solliciteren is de focus op ervaring en kwalificatie. Dit kan ook een nadeel zijn als er ongelijke kansen zijn voor minderheidsgroepen om deze ervaringen en kwalificaties op te doen. 

Conclusie

Anoniem solliciteren lijkt niet de gehele oplossing maar kan in combinatie met andere maatregelen wel bijdragen aan het verminderen van discriminatie op de arbeidsmarkt. Een ander middel dat hierbij helpt zijn bijvoorbeeld trainingen om werknemers bewust te maken van hun onbewuste vooroordelen. Ook kan het helpen om de drempel tot solliciteren te verlagen en mensen aansporen om kansen te benutten. Wanneer er wordt gekeken naar de verschillende nadelen die worden genoemd lijken dit meer oorzaken die liggen in de uitvoer van het proces dan fundamentele obstakels die anoniem solliciteren tot een slechte optie zouden maken. Dit wordt ook onderschreven door verschillende onderzoeken naar de effecten van anoniem solliciteren.

Verken anoniem je kansen bij JobQ

Bij JobQ vinden we dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om zijn kansen op de arbeidsmarkt zo goed mogelijk te verkennen. We geloven in een wereld waar iedereen een eerlijke kans verdient zichzelf te laten zien en carrièredoelen na te streven, ongeacht wie ze zijn. We vinden dat het moet draaien om wat je kunt en toe hebt te voegen hebt aan de organisatie, zonder belemmerd te worden door vooroordelen of discriminatie.

Daarom zijn profielen in de eerste fase bij JobQ anoniem. Je solliciteert niet direct op een functie maar geeft in je profiel aan naar wat voor werk je op zoek bent en onder welke primaire arbeidsvoorwaarden je dat werk zou willen doen. De werkgever kan je vervolgens benaderen op basis van de informatie die er toe doet. Wanneer een werkgever een match lijkt te zien tussen jouw profiel en een vacature, krijg je een chatverzoek van de werkgever. Het is aan jou of je dit verzoek accepteert. Zodra je het verzoek hebt geaccepteerd kun je de werkgever leren kennen en vragen stellen over de functie en het bedrijf. Voel je een klik? Dan deel je jouw contactgegevens en is het anonieme gedeelte voorbij, anoniem op kantoor verschijnen zal toch moeilijk worden. Maar wij zijn ervan overtuigd dat dit er ook niet meer toe doet wanneer er vooraf al een klik is tussen jou en de werkgever.

Niet solliciteren, wel weten of je beter verdient

Meld je hier aan
Binnen 2 minuten geregeld
Laat je benaderen door matchende werkgevers