Blog overzicht

Competenties: wat zijn soft skills?

Competenties zijn de verzameling van vaardigheden, kwaliteiten en eigenschappen die jij als persoon hebt. Met deze verzameling van bekwaamheden over jezelf kan je dus een goede onderbouwing geven waarom jij nu perfect past bij een baan. Competenties kunnen onderverdeeld worden in hard skills en soft skills. Onder hard skills vallen technische vaardigheden om een specifieke taak uit te voeren. Om aan het werk te gaan als verpleegkundige is bijvoorbeeld medische kennis belangrijk, terwijl voor een elektricien kennis over elektrische aansluitingen en bekabeling belangrijker is. Bij soft skills gaat het over competenties die breder inzetbaar zijn.

Wat zijn soft skills?

Soft skills zijn menselijke vaardigheden. Soft skills zijn een combinatie van persoonlijke eigenschappen, houdingen en manieren van communiceren die nuttig kunnen zijn bij het goed functioneren in een werkomgeving maar ook in het dagelijks leven. Soft skills geven bijvoorbeeld aan of iemand goed kan samenwerken met andere of dat iemand goed kan functioneren in een omgeving die vaak verandert. Vaak zijn dezelfde soft skills nuttig in veel verschillende functies.

Waarom zijn soft skills belangrijk?

Soft skills zijn belangrijk omdat ze aangeven hoe mensen communiceren, samenwerken en presteren in hun werk en persoonlijke leven. In veel beroepen is het samenwerken en goed communiceren cruciaal. Een super slim persoon die erg bekwaam is in haar of zijn vak maar niet beschikt over goede communicatieve vaardigheden kan toch niet goed passen bij haar of zijn baan. Zij zal haar specifieke taak heel goed uitvoeren maar minder goed zijn in afspraken maken met collega’s waardoor er gezamenlijke doelen niet behaald worden en frustraties kunnen ontstaan. Signaleren waar je niet goed in bent kan dus helpen om er bewuster mee om te gaan en het te verbeteren. Ook kun je deze zwakkere kanten uitspreken naar collega’s. Niemand is overal goed in, zo zijn zij ervan op de hoogte en kunnen ze er rekening mee houden.


Soft skills spelen ook een belangrijke rol bij loopbaanontwikkeling. mensen die sterke soft skills hebben ontwikkeld worden vaak gezien als waardevolle werknemers en worden vaker bevorderd naar een hogere functie of krijgen extra verantwoordelijkheden. Je competenties in kaart brengen kan dus ook nuttig zijn voor een sollicitatiegesprek.


Tip

Als je niet goed bent in sommige soft skills of überhaupt geen interesse hebt om sommige soft skills te ontwikkelen is dit geen ramp. Weten wat je niet leuk vindt is juist heel belangrijk. Waarschijnlijk wordt je er totaal niet gelukkig van om een baan te kiezen waarbij een aantal soft skills die je niet leuk vindt het voortouw nemen. Het in kaart brengen van je soft skills kan dus ook helpen door verschillende functies af te laten vallen.

Nadenken over je competenties

10 voorbeelden van soft skills

  1. Communicatieve vaardigheden
  2. Probleemoplossend vermogen
  3. Besluitvaardigheid
  4. Teamwerk
  5. Empathisch vermogen
  6. Leiderschapskwaliteiten
  7. Zelfbeheersing en stressbestendigheid
  8. Creativiteit
  9. Organisationele vaardigheden en tijdmanagement
  10. Kritisch denkvermogen

Welke soft skills zijn belangrijk in de toekomst?

Technologische vooruitgang verandert onze wereld t in een hoog tempo. Zo’n 50 jaar terug ontstond bijvoorbeeld de eerste versie van het internet, ongeveer 40 jaar terug kwam de eerste mobiele telefoon uit en de eerste iPhone bestaat pas vijftien jaar. Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen deze technologieën dagelijks. Ze hebben een enorme impact op ons dagelijks leven en de manier waarop we werken en communiceren. Het uitwisselen van informatie, producten en diensten heeft nog nooit zo snel plaatsgevonden. Met de komst van nieuwe ontwikkelingen lijkt het erop dat dit tempo alleen maar zal versnellen. Hierdoor worden sommige soft skills alsmaar belangrijker in de toekomst. Sommige voorbeelden hiervan zijn:

  • Aanpassingsvermogen: Door ontwikkelingen op het gebied van robotica, kunstmatige intelligentie en automatisering verdwijnen er banen maar komen er ook nieuwe bij. Meebewegen met deze ontwikkelingen voorkomt dat je dadelijk vast zit in een beroep dat eigenlijk overbodig is geworden.
  • Leergierigheid: Interesse hebben om nieuwe dingen te leren helpt bij het meegroeien met nieuwe ontwikkelingen. Door nieuwe dingen te leren kun je ook kansen zien voordat andere ze zien.
  • Technologische vaardigheden: Het internet is een oneindige bron van informatie. Vanuit informatiekanalen zoals Google en Youtube kun je tegenwoordig erg veel kennis opdoen en gratis nieuwe vaardigheden leren. Bekwaamheid in het gebruik van deze systemen en computers in het algemeen opent veel deuren. Het kan de skills aanpassingsvermogen en leergierigheid ook heel erg versterken. De combinatie van deze skills zorgt ervoor dat je snel informatie kan vinden en omzetten naar nuttige hard skills.
  • Kritisch denken: Natuurlijk is kritisch denken altijd al belangrijk maar in een wereld die steeds complexer wordt zal deze skill ook steeds belangrijker worden. Het vermogen om losse onderdelen te identificeren uit een groot netwerk zorgt ervoor dat problemen behapbaar zijn. Zo zijn ze makkelijker op te lossen. Daarnaast kunnen we tegenwoordig ook spreken over een overvloed van informatie. Kritisch naar informatie kijken om te bepalen welke informatie juist is en welke informatie je toch nog even via een andere bron moet controleren zal ook belangrijk blijven.

Meebewegen met technologie

Een goed voorbeeld van de ontwikkelingen omtrent kunstmatige intelligentie is ChatGPT. Door deze ontwikkeling kan iedereen nu teksten genereren voor bijvoorbeeld een blog zoals deze. Je kunt dan denken als content schrijver oké, mijn vaardigheden zijn overbodig en mijn baan is verdwenen. Een andere optie is om mee te bewegen en deze nieuwe tools te perfectioneren. Zoek naar manieren hoe de nieuwe technologie je vakgebied kan aanvullen om tot een nog beter resultaat te komen dan jij of de technologie apart. Zo kan ChatGPT bijvoorbeeld een schets van je tekst maken die jij vervolgens aanvult met unieke voorbeelden of tips.

Idee over nieuwe competenties

Hoe kan ik mijn soft skills verbeteren?

Je kunt je soft skills op verschillende manieren verbeteren.

  1. Zelfreflectie: Denk na over verschillende situaties die je de laatste tijd hebt meegemaakt. Sta stil bij hoe je communiceert, hoe je omging met de situatie, wat er goed ging en waar je tegenaan liep. Vanuit hier kun je kijken wat je wilt verbeteren.
  2. Feedback vragen: Het punt van communiceren is dat andere het begrijpen en op een bepaalde manier opvatten. Daarom is feedback bij soft skills ook erg belangrijk want degene met wie je communiceert weet het best hoe jouw communicatie wordt ervaren. Vraag daarom ook juist aan ander wat zij of hij sterke en zwakke kanten van je vinden.
  3. Lees een boek of blog: probeer te leren van experts.
  4. Volg een opleiding of cursus: Er zijn veel opleidingen of cursussen om soft skills te verbeteren. Het voordeel van soft skill cursussen is dat de geleerde vaardigheden vaak in veel verschillende situaties inzetbaar zijn.
  5. Praktijkervaring: De geleerde skills uit boeken of cursussen kunnen vervolgens toegepast worden in de praktijk. Het is natuurlijk ook het doel om de skills uiteindelijk goed toe te passen in de praktijk, dit komt alleen maar met ervaring.

Conclusie

Soft skills zijn menselijke vaardigheden. Soft skills zijn een combinatie van persoonlijke eigenschappen, houdingen en manieren van communiceren die nuttig zijn bij het goed functioneren in een werkomgeving maar ook in het dagelijks leven. Onthoud dat het verbeteren van soft skills een voortdurend proces is. Het kost tijd en moeite om resultaat te zien. Wees daarom geduldig en blijf je vaardigheden ontwikkelen en verbeteren. Een hoop kleine verbeteringen zorgen uiteindelijk voor een groot resultaat!


Klaar voor een nieuwe baan?

Meld je hier aan
Laat je benaderen door geïnteresseerde werkgevers
Binnen 2 minuten geregeld