Blog overzicht

De 10 belangrijkste sollicitatievragen (met antwoorden)

In dit artikel bespreken we de 10 belangrijkste sollicitatievragen die aan je gesteld kunnen worden tijdens je sollicitatiegesprek. We leggen uit waarom ze worden gesteld en geven voorbeelden hoe je ze kunt beantwoorden.

Solliciteren kan een spannende ervaring zijn, je krijgt de kans om jezelf te presenteren aan een mogelijk nieuwe werkgever. Een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces is het sollicitatiegesprek. Maar welke vragen kun je in een sollicitatiegesprek verwachten?

Door deze 10 sollicitatievragen voor te bereiden ga je minder zenuwachtig naar je sollicitatiegesprek en kun je een goede indruk achterlaten bij je toekomstige werkgever.

De 10 belangrijkste sollicitatievragen die aan je gesteld kunnen worden bij een sollicitatiegesprek

  1. Kun je wat over jezelf vertellen?
  2. Waarom solliciteer je op deze functie en waarom ben je er geschikt voor?
  3. Wat voor verantwoordelijkheden en taken had je bij je vorige functie?
  4. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  5. Kun je een voorbeeld geven van een succesvolle samenwerking in een team?
  6. Wat zoek je in een baan?
  7. Waarom wil je hier werken?
  8. Waar zie je jezelf over 5 jaar en hoe past deze functie daarin?
  9. Waarom ga je weg bij je huidige werkgever?
  10. Wat zijn je salarisverwachtingen?

1. Kun je wat over jezelf vertellen?

Vaak een van de eerste vragen in het sollicitatiegesprek. Bij deze vraag kun je wat over je persoonlijkheid vertellen. Veel mensen denken dat de vraag is bedoeld om te weten te komen waar je vandaan komt en wat je hobby’s zijn. Het gaat eigenlijk veel meer om het beoordelen van je communicatie- en presentatievaardigheden. Geef dus een beknopte samenvatting van wie je bent, wat je hiervoor op professioneel gebied hebt gedaan en waar je naartoe wilt groeien.


Voorbeeld #1

Ik zal mezelf even kort voorstellen. Mijn naam is Suzan en ik heb bedrijfskunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Na mijn studie heb ik bij verschillende marketingbureaus gewerkt waar ik ervaring heb opgedaan in zowel online als offline marketing. Ik ben een creatieve en resultaatgerichte marketeer die graag out-of-the-box denkt en altijd op zoek is naar nieuwe uitdagingen. Mijn ambitie is om mezelf verder te ontwikkelen binnen de marketingwereld en daarbij mijn kennis.

Voorbereiding sollicitatiegesprek

2. Waarom solliciteer je op deze functie en waarom ben je er geschikt voor?

Hier kun je laten zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en dat je de vereisten van de functie begrijpt. Hiervoor is het dus van belang de vacature goed te hebben gelezen. Dit geeft de werkgever een idee van jouw motivatie en waarom jij denkt dat je geschikt bent voor de functie. Probeer in je antwoord ook een situatie uit je vorige werk te verwerken. Dit laat goed zien waarom de functie bij je past.

Voorbeeld #2

In mijn vorige functie heb ik veel ervaring opgedaan als marketeer. Ik heb verschillende methodes geleerd om succesvolle offline en online marketingcampagnes op te zetten. Door mijn laatste campagne heeft de klant zijn omzet verdubbeld. Nu ben ik op zoek naar een nieuwe uitdaging in een rol met meer verantwoordelijkheid. Daarom ben ik geschikt voor deze functie als senior marketeer.

3. Welke verantwoordelijkheden en taken had je bij je vorige functie?

Met deze vraag kun je laten zien wat je hebt geleerd van eerdere ervaringen en hoe dit relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Probeer ook hier resultaten uit je vorige functie terug te koppelen om je verhaal te onderbouwen.


Voorbeeld #3

In mijn vorige functie heb ik brede ervaring opgedaan als marketeer. Mijn functietitel was junior marketeer maar na verloop van tijd ben ik steeds meer zelfstandig gaan doen. Uiteindelijk heb ik de laatste twee maanden zelfstandig twee kleinere projecten gedaan waarbij mijn verantwoordelijkheden dus al breder werden dan een junior marketeer. Deze twee projecten resulteerde voor beide klanten in meer omzet waardoor ik er vertrouwen in heb deze nieuwe functie met succes uit te kunnen voeren.

4. Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Met deze vraag probeert de werkgever je zelfkennis te beoordelen. Hiervoor kun je vooraf proberen je competenties in kaart te brengen. Deze zijn verdeeld onder hard skills en soft skills. Vertel over je sterke punten en geef aan waarom deze kwaliteiten nuttig zijn voor de functie waarop je solliciteert. Vergeet ook niet eerlijk te zijn over je zwakke punten. Niemand is perfect, benadruk dat je eraan werkt en dat je gemotiveerd bent je vaardigheden te verbeteren. Vergeet ook hier niet, voorbeelden versterken je verhaal!


Voorbeeld #4

Een van mijn sterke punten is mijn creativiteit. Ik denk graag out-of-the-box en kom vaak met vernieuwende ideeën. Daarnaast ben ik erg resultaatgericht en houd ik altijd het einddoel voor ogen.

Een zwak punt van mij is dat ik soms te perfectionistisch ben waardoor ik te lang taken bij mezelf houd. Hierdoor kunnen dingen uiteindelijk langer duren dan nodig is. Ik ben me hiervan bewust en werk eraan om meer los te laten en te delegeren waar mogelijk.

5. Kun je een voorbeeld geven van een succesvolle samenwerking in een team?

De meeste werkgevers zoeken kandidaten die kunnen samenwerken en een positieve bijdrage leveren aan het team. Vertel over een situatie waarin je hebt samengewerkt met anderen voor het bereiken van een bepaald doel. Geef hierbij extra aandacht aan jouw bijdrage aan het team en welke eigenschappen jij bezit als teamspeler.


Voorbeeld #5

In mijn vorige baan werkte ik als projectleider bij een bouwbedrijf. Hiervoor was het belangrijk dat ik zorgde voor een goede communicatie tussen een team van ingenieurs, architecten en bouwvakkers. Ik zorgde ervoor dat het project op schema bleef en iedereen op de hoogte was van de voortgang. Daarnaast zorgde ik er ook voor dat eventuele problemen snel opgelost werden. Hiervoor was het dus belangrijk dat ik communicatief sterk was en goed kon luisteren naar andere teamleden. Het was ook van belang dat ik flexibel kon omgaan met veranderingen om zo problemen snel op te lossen.

Collega's die samenwerken

6. Wat zoek je in een baan?

Hiermee probeert je de werkgever te toetsen of deze specifieke functie echt bij jou past. Geef aan waarvan je energie krijgt en wat je nu echt tof vind om te doen in je werk. Hiervoor is het dus belangrijk eerst de vacature goed te hebben gelezen. Probeer bij het lezen van de vacature je eigenschappen te koppelen aan de verschillende wensen in de vacature.


Voorbeeld #6

Ik word zelf heel enthousiast van de juiste mensen samenbrengen. Ik krijg erg veel energie als ik zie dat iedereen in een team zo optimaal mogelijk kan werken en plezier in zijn werk heeft en dat we zo samen goede resultaten behalen. Hierdoor denk ik dat deze functie als projectleider erg goed bij mij aansluit.

7. Waarom wil je hier werken?

Bij deze vraag kun je laten zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en wat hen uniek maakt. Hiervoor kun je naast de vacature al eens naar de website van het bedrijf gaan om te kijken wat ze in het verleden hebben gedaan en waar ze voor staan.


Voorbeeld #7

Het motiveert mij heel erg wanneer mijn werk een positieve impact kan geven op het verduurzamen van bedrijven. Ik draag graag een steentje bij aan een betere wereld. Het feit dat dit bedrijf zich richt op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen spreekt mij daarom enorm aan en geeft mij extra motivatie om mijn werk zo goed mogelijk te doen.

Je antwoord wordt sterker naarmate je meer concreet kunt ingaan op de werkgever, dus lees je goed in via de website en socials.

8. Waarom ga je weg bij je huidige werkgever?

Dit is een lastige vraag, maar eerlijkheid wordt ook hierbij vaak gewaardeerd. Het is belangrijk om hierbij te laten zien dat je op zoek bent naar nieuwe uitdagingen en groeimogelijkheden.


Voorbeeld #8

Ik had het zeker naar mijn zin bij mijn vorige werkgever. Helaas kreeg ik daar niet de kans om mezelf verder door te ontwikkelen en de verantwoordelijkheid over meer eigen projecten te krijgen. Ik ben klaar voor deze volgende stap en daarom ga ik weg bij mijn huidige werkgever.

9. Waar zie je jezelf over 5 jaar en hoe past deze functie daarin?

Met deze vraag kun je laten zien dat je ambitieus bent en dat je nadenkt over je toekomst binnen het bedrijf. Je kunt hier vertellen hoe je jouw carrière verder wilt ontwikkelen en hoe deze functie zal helpen bij het behalen van deze doelen. Hierbij kun je ook kijken naar de missie en visie van het bedrijf. De missie en visie van een bedrijf laten zien waar een bedrijf naartoe wilt werken. Als jouw persoonlijke doelen aansluiten op de doelen van de organisatie is dat natuurlijk iets goeds om te benoemen.


Voorbeeld #9

Over vijf jaar wil ik mezelf een ervaren professional kunnen noemen waar iedereen naartoe kan met zijn of haar vragen. Ik wil me de materie echt eigen maken en de inhoudelijke vraagbak worden. Ik wil altijd gewoon echt weten hoe het zit.

Moeilijke vraag om te beantwoorden?

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

10. Wat zijn je salarisverwachtingen?

Je salaris bespreken is altijd lastig. Een werkgever wil alleen wel graag weten wat jouw verwachtingen zijn. Het is namelijk voor jullie beide wel belangrijk dat de verwachtingen hierover overeenkomen. Het is daarom ook een belangrijke vraag om voor te bereiden, al helemaal omdat deze vraag erg moeilijk is te beargumenteren vanuit jezelf. Bekijk vooraf wat een marktconform salaris is voor de functie en je ervaring.

Gebruik dit moment ook voor je eigen vragen!

Vergeet niet dat het sollicitatiegesprek ook (en vooral!) een moment voor jou is om te toetsen of het bedrijf en de functie wel echt bij jou past. Vergeet daarom niet zelf vragen te stellen over dingen die je nog niet helemaal duidelijk zijn of belangrijk voor je zijn. Zo zorg je ervoor dat de job ook echt bij jou zal passen en je met plezier naar je werk gaat.

Met plezier naar je werk

Wel nieuwsgierig naar je kansen op de arbeidsmarkt maar solliciteren nog iets te ver?

Je kunt ook laagdrempelig in contact komen met werkgevers via JobQ. Door binnen 5 minuten een anoniem profiel aan te maken met jouw wensen kun je gemakkelijk benaderd worden en in gesprek gaan met verschillende werkgevers die denken te matchen op jouw wensen. Hierdoor kun jij rustig je kansen verkennen zonder de zenuwen van een sollicitatieprocedure.

Niet solliciteren, wel weten of je beter verdient

Meld je hier aan
Binnen 2 minuten een profiel
Je blijft altijd anoniem