Blog overzicht

De ultieme checklist voor succesvolle videosollicitatiegesprekken

Videosollicitatiegesprekken zijn anders dan normale sollicitatiegesprekken. In plaats van een bedrijf binnen te stappen en je persoonlijk bij de receptie te melden, ontmoet je nu mensen via een scherm. Dit vereist niet alleen een andere focus van jou, maar ook van de andere kant. Aangezien solliciteren vaak al buiten je comfortzone valt, willen we ervoor zorgen dat je succesvol online sollicitatiegesprekken kunt voeren. In deze blog geven we je waardevolle tips om je optimaal voor te bereiden op een videosollicitatiegesprek.

Deze blog zal je informatie geven over:

  1. De voorbereiding op het online sollicitatiegesprek
  2. Hoe je ervoor kan zorgen dat je in je comfortzone komt
  3. Waar je op moeten letten tijdens het gesprek

De voorbereiding

Het is belangrijk om tijdens je sollicitatie een levendige eerste indruk te maken. Het is belangrijk dat je zelfvertrouwen uitstraalt zodat je degene die je interviewt mee kan nemen in je verhaal. Dit gebeurt nu via een scherm. Door goed voorbereid te zijn kun je ervoor zorgen dat er minder onverwacht mis gaat en je minder zenuwachtig bent. Zo zit je goed in je vel tijdens je sollicitatiecall.

Voorbereiding videosollicitatiegesprek

De videotool

Wanneer je wordt uitgenodigd, ontvang je vaak informatie over de gebruikte videoconferencing-tool, inclusief een handleiding. Als deze handleiding ontbreekt en je niet bekend bent met de tool, vraag er dan naar. Zeg bijvoorbeeld: "Ik ben nog niet bekend met deze tool en wil me graag optimaal voorbereiden. Hebben jullie een handleiding beschikbaar?" Hiermee laat je meteen zien dat je proactief bent en je wilt inzetten voor een succesvol gesprek.

Stel de tool goed in

Kijk bij het instellen van de tool ook of je ergens je voornaam, achternaam en foto kunt toevoegen. Gebruik dezelfde foto als die je op LinkedIn gebruikt. Dit zorgt voor herkenning en schept vertrouwen.

Test de tool met iemand

Nadat je de tool hebt ingesteld is het handig deze te testen.

  • Vraag bij vrienden en familie of ze je kunnen helpen bij het testen van de applicatie.
  • Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat de tool enkel binnen de organisatie zelf beschikbaar is, kun je vragen of er een contactpersoon is waarmee je de applicatie kunt testen.
  • Het testen zorgt voor een voorbereid gevoel en geeft je zelfvertrouwen. Ook zorgt dit ervoor dat je de selecteurs hun tijd zo efficiënt mogelijk gebruikt, dit kunnen ze alleen maar waarderen.
  • Vergeet ook niet nogmaals de tool op de dag van de sollicitatie te testen om onverwachte hindernissen te voorkomen.

Wat als er iets misgaat?

Voorbereiding betekent ook afspraken maken over wanneer er iets mis gaat. Vraag welke stappen je kunt ondernemen als de techniek niet werkt.

  • Wie neemt contact op om opnieuw verbinding te maken: zij of jij?
  • Als het geluid wegvalt, kun je dan verder praten via de telefoon?
  • Kun je een sms of app sturen als er iets misgaat? Of gewoon bellen?
  • Kortom, zorg dat je ook een direct telefoonnummer van de selecteur bij de hand hebt.

Wordt het gesprek opgenomen?

Sommige organisaties nemen graag het gesprek op zodat ze het makkelijk intern kunnen delen. Dit moeten ze vermelden in de uitnodiging. Dat is verplicht in verband met de privacy wetgeving (AVG). Wil je zelf het gesprek graag opnemen om terug te kijken? Zorg er dan ook voor dat je dit vooraf aangeeft bij de organisatie.

Goede internetverbinding

Een slechte verbinding tijdens het gesprek is voor beide partijen erg vervelend. Voor jezelf kan dit ook voor onnodige stress tijdens het gesprek zorgen.

  • Een verbinding via een kabel is het meest stabiel. Lukt dit niet, zorg dan dat je in een ruimte zit met goed bereik van je wifi.
  • Heb je huisgenoten? Stem dan ook af met je huisgenoten dat je een sollicitatiegesprek hebt, zodat ze niet plotseling al je internetbandbreedte gebruiken. Daarnaast is het ook handig dat zij op de hoogte zijn van je sollicitatie zodat ze niet precies dan het hele huis gaan stofzuigen!

Licht

Lichtinval is ook erg belangrijk om goed over te komen op het beeld.

  • Het beste licht om te gebruiken is daglicht. Hiervoor kun je het beste met je gezicht naar een raam toe te zitten. Zo zorg je voor voldoende natuurlijk licht. Als dat niet mogelijk is, kun je een lamp gebruiken om je gezicht te belichten.
  • Het licht van je scherm kan ervoor zorgen dat je er bleek en vermoeid uitziet, terwijl dat helemaal niet het geval is. Een beetje make-up kan helpen om er op de camera uit te zien zoals je echt bent. Test daarom voor het sollicitatiegesprek even hoe je gezicht eruit ziet op de camera.
Lichtinval bij een videosollicitatiegesprek

Geluid

Videosollicitatiegesprekken draaien om optimaal contact maken. Het is dus belangrijk om zo min mogelijk achtergrondgeluid te hebben.

  • Zorg ervoor dat er geen geluiden te horen zijn van verkeer, spelende kinderen, muziek, blaffende honden, een draaiende afwasmachine, enzovoort.
  • Zet alle andere programma's en meldingen op stil. Zorg ervoor dat er geen geluiden van je laptop of smartphone afgaan tijdens het sollicitatiegesprek.
  • Test ook je laptopmicrofoon om te zorgen dat je goed verstaanbaar bent. Als het geluid niet goed klinkt, bijvoorbeeld door een echo, gebruik dan een headset of externe microfoon.

Rust

Om optimaal contact te maken is het ook van belang dat jij centraal staat in je beeld en er geen afleiding is op de achtergrond. Dit betekent dat je zorgt voor een rustige achtergrond.

  • Vermijd bijvoorbeeld een boekenkast vol met foto's op de achtergrond die afleidend kunnen zijn.
  • Veel video software heeft tegenwoordig de mogelijkheid om de achtergrond te vervagen. Je zou dus ook hier naar kunnen kijken.
  • Zorg ook voor rustige sollicitatiekleding, vergelijkbaar met wat je zou dragen bij een normaal sollicitatiegesprek.

Oogcontact

Om zo goed mogelijk contact te maken, is het belangrijk dat je recht in de camera kijkt.

  • Plaats eventueel wat boeken onder je laptop, zodat je niet naar beneden hoeft te kijken, maar ook niet omhoog (dan kijken ze in je neusgaten). Op deze manier kun je oogcontact maken via de camera en optimaal contact leggen.

Wees bewust van vooroordelen

Al deze tips zijn handig omdat sommige handelingen ervoor kunnen zorgen dat de selecteur een vooroordeel over je krijgt.

  • Als je bijvoorbeeld onhandig bent met de gebruikte tool, kan dit een negatieve invloed hebben op hoe je vakmanschap overkomt. Daarom adviseren we je om de tool goed te testen, zodat je tijdens het gesprek geen problemen ondervindt.
  • Dit geldt ook voor hoe je in de lens kijkt en contact maakt. Door in de lens te kijken en rechtop te zitten, kom je competent over.
  • Probeer ook niet te veel aan je gezicht te zitten. Dit kan onzekerheid uitstralen.
  • Wat de gesprekspartner op de achtergrond ziet, beïnvloedt ook hoe zij of hij naar jou kijkt.
  • Als er iets onverwachts gebeurt, zoals een blaffende hond of een kind dat binnenloopt, reageer dan ontspannen. Het kan gebeuren, dit soort situaties zijn voor iedereen herkenbaar en de selecteur begrijpt dat dit kan gebeuren.

Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt

Door alles op papier voor je te hebben weet je zeker dat je alles snel kunt vinden. Dit kan zenuwen of stress voorkomen tijdens het gesprek zelf omdat je iets kwijt bent.

  • Print je CV, de sollicitatiebrief en de vacature uit
  • Noteer de vragen die je zelf wilt stellen. Je wilt natuurlijk ook verkennen of dit werk bij je past.
  • Maak aantekeningen tijdens het gesprek met pen en papier. Typen kan geluid veroorzaken en leidt je gesprekspartner af.
  • Zorg voor een glas water, zodat je tussendoor een slokje kunt nemen.

Tips om comfortabel het gesprek in te gaan

Zorgen voor een comfortabele situatie

Als jij je comfortabel voelt, ben je op je best. Probeer daarom ook een situatie te creëren waarin jij je comfortabel voelt en niet overvallen door onverwachte dingen.

  • Geef vooraf gerust aan dat het voor jou de eerste keer is dat je een sollicitatiegesprek voert via videobellen.
  • Vraag wie er bij het videogesprek aanwezig zullen zijn. Je kunt deze mensen alvast op LinkedIn opzoeken, zodat je weet met wie je het gesprek gaat voeren.

Zorg ervoor dat het gesprek niet te druk wordt

Wanneer er te veel mensen aanwezig zijn bij het gesprek kan het al snel druk worden. Dit gaat ten nadele van de kwaliteit van het gesprek. In een videosollicitatie zijn idealiter maximaal twee interviewers aanwezig (jij en twee selecteurs). Zijn er meer mensen aanwezig? Geef dan aan dat je graag iedereen spreekt, maar wel met twee interviewers tegelijk, zodat alle gesprekken kwalitatief goed kunnen verlopen.

Het gesprek zelf

Nu je tot in de puntjes bent voorbereid, kunnen we je alleen nog tips geven over het gesprek zelf. In veel opzichten is het videogesprek niet anders dan een normaal sollicitatiegesprek. De doorgaande gebruiken hiervan zijn daarom ook van toepassing bij het videogesprek.

Het videosollicitatiegesprek

1. Start van het gesprek

  • Wees eerder aanwezig zodat de selecteur niet op je hoeft te wachten.
  • Maak oogcontact, kijk meteen in de camera en lach, net zoals je bij een normale ontmoeting zou doen.
  • Laat weten dat je blij bent met de mogelijkheid om het gesprek te voeren.
  • Geef gerust toe dat je het spannend vindt.
  • Zeg dat je zelf ook vragen hebt en vraag hoe je dit aangeeft. Je kunt bijvoorbeeld virtueel je hand opsteken om aan te geven dat je een vraag hebt.


2. Selectiegedeelte van het gesprek

  • Als je wat rust wilt creëren tijdens het gesprek, kun je de vraag herhalen.
  • Neem de tijd voor het beantwoorden van de vragen, geef aan dat je nadenkt.
  • Geef antwoord zoals je dat normaal ook zou doen. Gebruik bijvoorbeeld de STARR-methode (Situatie, Taak, Aanpak, Resultaat, Reflectie) om je antwoorden te structureren.
  • Houd oogcontact via de camera bij het beantwoorden van de vragen.

3. Contact en energie

  • Gebruik je mimiek meer dan ooit. Gebruik je handen, schouders en gezichtsuitdrukkingen om extra contact te maken. Zorg wel dat je niet teveel draait op je bureaustoel.
  • Dynamiek en enthousiasme zijn waar werkgevers naar op zoek zijn. Gebruik daarom alle besproken tips om je enthousiasme over te brengen.


4. Zelfselectie gedeelte van het gesprek

  • Zorg ervoor dat je aan het einde van het gesprek goed weet of deze functie en werkgever ook daadwerkelijk de juiste keuze zijn voor jouw loopbaan. Hoe beter geïnformeerd je bent, hoe beter je deze beslissing kunt nemen.
  • Zeg aan het eind van je antwoorden gerust dat je nu zelf een vraag hebt
  • Vraag jezelf af wat je nodig hebt om voor dit werk en bij deze werkgever te kunnen kiezen.
    • Wat heb jij nodig om goed te kunnen kiezen?
    • Welke informatie over het werk en collega’s wil je graag weten?
    • Wat wil je weten over het inwerken en thuiswerken?
    • Wil je een ontmoeting ‘in real life’ op locatie? Geef het dan ook aan dat je dit toch fijn vindt om de keuze te kunnen maken.
    • Voel je vrij om naar je eigen vragenlijst te kijken, benoem gewoon dat je daarnaar kijkt
  • Vraag gerust naar de verwachtingen die de werkgever heeft van je werkgever.

5. Afsluiting van het gesprek

  • Bedank de gesprekspartners en vraag naar de vervolgstappen.
  • Sluit af door te zeggen dat je graag nog eens contact wilt hebben.
  • Geef aan dat je contact wilt hebben via een ander kanaal dan via de tool, bijvoorbeeld per telefoon of e-mail.
  • Dank hen voor hun tijd en aandacht en wens hen een fijne dag.

Conclusie

Na het volgen van deze checklist ben jij helemaal klaar om je videosollicitatiegesprek in te gaan. Als er iets is wat je moet onthouden is het maak contact, kijk door de lens en gebruik je handen en gezichtsuitdrukkingen om er zo voor te zorgen dat je optimaal contact maakt in je videosolliciatiegesprek. Veel succes!

Bron: Aaltje Vincent, videosollicitatiegesprekken dé niet te missen tips

Klaar om je nieuwe skills uit proberen?

Meld je aan bij JobQ zodat je benaderd kunt worden door werkgevers die aansluiten op jouw wensen.

Meld je gratis aan