Blog overzicht

Helpende of Helpende Plus: Wat past bij jou? 🤔

Twijfel je tussen de functie Helpende of Helpende Plus? In deze blog leggen we de verschillen uit, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat doet een Helpende? 🌟

Als Helpende in de zorgsector ben je een onmisbare schakel. Je ondersteunt cliënten bij hun dagelijkse activiteiten. Van hulp bij het opstaan en aankleden tot ondersteuning bij het eten (ADL). En natuurlijk bied je een luisterend oor of een helpende hand bij recreatieve activiteiten. Kortom, als Helpende zorg je voor het welzijn en comfort van je cliënten.


De plus van Helpende Plus ✨

De functie Helpende Plus gaat een stapje verder. Hierbij krijg je extra taken en verantwoordelijkheden. Denk aan het toedienen van medicatie, het verrichten van eenvoudige medische handelingen zoals het meten van bloeddruk, of het aanbrengen van steunkousen. Deze extra taken vragen om aanvullende scholing. Bijvoorbeeld een cursus wondverzorging of medicatie verstrekking.

Bloeddruk meten als helpende plus

Opleiding en ontwikkeling 📚

Je kunt als Helpende aan de slag met een mbo-2 diploma Helpende Zorg & Welzijn. Wil je meer doen dan ADL-werkzaamheden? Dan kun je een van de volgende cursussen volgen om Helpende Plus te worden:

  • Medicatie uitreiken en toedienen;
  • Bloeddruk meten;
  • Pols meten;
  • Zuurstof toedienen en zuurstofbommen berekenen;
  • Katherers en blaasspoelingen;
  • Stomazorg;
  • Wondverzorging.

Werk met hart en ziel ❤️

In beide banen staan menselijkheid en empathie centraal. Je werkt met mensen die jouw hulp en aandacht nodig hebben. Het is belangrijk dat je geduldig, respectvol en begripvol bent, ongeacht of je nu als Helpende of Helpende Plus werkt.

Mensen helpen als helpende plus

Carrièrekansen en groei 🚀

Als Helpende Plus open je de deur naar meer gespecialiseerde rollen binnen de zorg. Het kan een opstap zijn naar een mbo-3 opleiding in de zorg zoals Verzorgende IG. Of daarna zelfs als Verpleegkundige.


Je salaris 💼

Als Helpende val je onder de CAO VVT (Verzorging, Verpleging en thuiszorg). Je valt hierbij in schaal 25. In deze schaal verdien je vanaf 2024 tussen de € 14,13,- en € 18,24,- bruto per uur. Dit betekent dat je bruto maand salaris tussen de € 2.210,- en € 2.853,- valt, op basis van een 36-urige werkweek.

Ga je aan de slag als Helpende Plus? Dan kan het zijn dat je in schaal 25 begint, maar doorgroeit naar schaal 30. Wanneer je in schaal 30 komt ligt het bruto uurloon tussen de € 14,13 ,- en € 18,87,- . Hierdoor komt je maandsalaris te liggen tussen de € 2.210,- en € 2.938,- liggen op basis van een 36-urige werkweek.

Verzorgende helpt oudere

Wat kies jij? 🌈

De keuze tussen Helpende en Helpende Plus hangt af van jouw interesses en de mate van verantwoordelijkheid die je wilt dragen. Wat je keuze ook is, in beide rollen maak je het verschil in de levens van mensen die jouw zorg nodig hebben.