Blog overzicht

Hoe bereid je jezelf voor op een sollicitatiegesprek?

Een sollicitatiegesprek is een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces en kan soms best spannend zijn. Het is daarom van belang om je goed voor te bereiden op het gesprek. In dit artikel geven we tips en tricks over hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek.

Stappenplan voorbereiding sollicitatiegesprek

Om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, kun je het onderstaande stappenplan volgen:

  1. Research het bedrijf
  2. Lees de vacature nogmaals door
  3. Bereid antwoorden voor
  4. Bereid eigen vragen voor
  5. Kies geschikte kleding
  6. Check de locatie en reistijd
  7. Wees jezelf

1. Research het bedrijf

Om goed voorbereid het sollicitatiegesprek in te gaan, is het van belang om het bedrijf waar je solliciteert goed te kennen. Hiermee kun je laten zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie.

Let tijdens het researchen van het bedrijf bijvoorbeeld op de onderstaande punten:

  • Geschiedenis van het bedrijf
  • Missie en visie
  • Producten of diensten die het bedrijf aanbiedt
  • De sector waarin het bedrijf opereert
  • Hoe het bedrijf zich positioneert ten opzichte van concurrenten

Tip

Het is niet van levensbelang om alle feitjes over een bedrijf uit je hoofd te weten. Wat je beter kunt doen is tussen alle feitjes zoeken naar dingen die je aanspreken en waar je enthousiast van wordt. Waarschijnlijk onthoud je deze dingen een stuk makkelijker omdat ze je echt interesseren. Daarnaast kun je hier enthousiast en uitgebreid over praten tijdens het gesprek wat je als sollicitant veel unieker maakt dan precies alle feitjes over het bedrijf op te noemen.

Enthousiast praten

2. Lees de vacature nogmaals door

Om goed voorbereid het sollicitatiegesprek in te gaan, is het belangrijk om de vacature en jouw motivatiebrief nogmaals goed door te lezen. Zorg dat heel precies weet wat de werkgever zoekt en wat je daarover hebt geschreven in je brief. Je kunt zo tijdens het sollicitatiegesprek gerichter vragen stellen.

3. Bereid antwoorden voor

Tijdens het sollicitatiegesprek kunnen er verschillende soorten vragen aan bod komen, zoals persoonlijke vragen, vragen over je werkervaring of vragen over je motivatie. Heb je een CV opgestuurd? Zorg er dan voor dat je ook je vaardigheden kunt onderbouwen, bij voorkeur met voorbeelden van hoe je deze hebt toegepast in het verleden. Door al nagedacht te hebben over je antwoorden, kom je tijdens het sollicitatiegesprek duidelijk en zelfverzekerd over.

Hieronder vind je een aantal voorbeeldvragen:

  • Kun je iets over jezelf vertellen?
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Waarom heb je gesolliciteerd op deze functie?
  • Wat zijn je toekomstplannen?
Voorbereiden sollicitatievragen

4. Bereid eigen vragen voor

Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk om zelf ook vragen te stellen om te laten zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie. Daarnaast kom je zo ook nog eens iets te weten. Vergeet niet: een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer! De organisatie is op zoek naar een match voor de vacature maar de organisatie en de functie moeten voor jouw gevoel natuurlijk ook bij je passen.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van mogelijke vragen:

  • Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
  • Hoe is de sfeer binnen het bedrijf?
  • Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?
  • Hoe wordt er omgegaan met feedback?

5. Kies geschikte kleding

Een goede eerste indruk is belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg er daarom voor dat je geschikte kleding draagt die past bij de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Twijfel je? Liever iets te netjes dan iets te slordig.

6. Check de locatie en reistijd

Zorg ervoor dat je ruim op tijd vertrekt om stress te voorkomen. Voordat je het weet sta je in de file of is er een wisselstoring bij de trein waardoor je te laat komt. Controleer ook de locatie van het gesprek en de reistijd de dag voor het gesprek nog eens zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Haast hebben

7. Wees jezelf

Als je niet jezelf blijft tijdens het sollicitatiegesprek en aangenomen wordt voor de functie maak je het jezelf alleen maar erg lastig. Waarschijnlijk is het dan ook een functie die niet bij je past. Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Juist door eerlijk te blijven en ook je zwakke kanten te benoemen en hoe je daaraan werkt kun je authenticiteit en bereidheid om te leren en te groeien tonen.

Tips tijdens het sollicitatiegesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Hieronder vind je een aantal tips:

  • Wees vriendelijk en beleefd
  • Luister goed naar de vragen en beantwoord deze duidelijk en concreet
  • Geef voorbeelden om je antwoorden te ondersteunen
  • Toon enthousiasme en interesse in het bedrijf en de functie
  • Stel zelf ook vragen tijdens het gesprek

Samenvatting

Een goede voorbereiding is het halve werk bij een sollicitatiegesprek. Zorg dat je het bedrijf goed kent en bereid mogelijke vragen en antwoorden voor. Kies geschikte kleding en controleer de locatie en reistijd de dag van tevoren. Tijdens het gesprek zelf is het belangrijk om vriendelijk en beleefd te zijn, goed te luisteren en duidelijk te antwoorden. Toon enthousiasme en interesse in het bedrijf en stel zelf ook vragen.


Benieuwd naar een nieuwe baan?

Meld je hier aan
Op jouw voorwaarden
Anoniem
Vrijblijvend chatten