Blog overzicht

Welke baan past bij mij? Kom erachter in 6 stappen!

Wil jij een andere baan maar weet je niet wat? Het vinden van een nieuwe baan kan een uitdagende en tijdrovende taak zijn. Er zijn zoveel opties beschikbaar, maar hoe weet je welke baan bij jou past? Het is belangrijk om eerst jezelf te analyseren en te bepalen wat je belangrijk vindt in je persoonlijke leven, waar je veel energie van krijgt en welke soort werkomgeving het beste bij je past. In dit artikel geven we je tips en informatie over hoe je jouw ideale baan kunt vinden.

1. Waar krijg jij energie van?

Wat vind jij belangrijk in je persoonlijke leven? Ben je graag actief bezig of absoluut niet? Vind je het leuk om veel contact te hebben met mensen of is jouw sociale batterij al snel leeg? Kijk bijvoorbeeld terug op de afgelopen week en wat je daarin graag deed. Probeer ook eens op te merken waar je echt veel plezier uit haalt in de komende dagen.

Denk ook na over je drijfveren. Krijg je energie van veel ruimte om te leren op je werk of vind je het leuk om uitgedaagd te worden? Door duidelijk te hebben wat voor jou zelf het belangrijkste is om te hebben behaald aan het einde van je werkdag weet je beter wat je dagelijkse bezigheden moeten omvatten.

2. Waar ben je goed in?

Laten we vervolgens kijken naar waar je goed in bent. Wat zijn dingen die je tot nu toe hebt geleerd? Vaak voelen dingen waar jij veel over weet heel vanzelfsprekend voor jou, maar weten anderen er al snel een stuk minder van. Schrijf daarom alles op wat je kunt bedenken. Je kunt altijd nog dingen later wegstrepen. Denk ook eens terug aan vorige banen die je hebt gehad. Wat heb je daar gedaan? Welke skills heb je daar ontwikkeld en wat vond je daar leuk?

Tip

Maak een notitie in je telefoon en schrijf hier meteen krachten op wanneer ze je te binnen schieten. Vaak is het namelijk lastig om zo 1, 2, 3, alles te bedenken waar je stiekem wel goed in bent.

Notitie maken

Soft Skills zijn ook belangrijk

Bij het zoeken naar een baan denken we vaak aan kennis over een vak of een certificaat dat je hebt gehaald, maar soft skills zijn ook heel waardevol. Vind jij jezelf een goede beslisser? Kan je goed met iedereen overweg? Ben je echt een doorzetter? Schrijf deze persoonlijke skills ook op!

Nadenken over soft skills

3. Waar draag je graag iets aan bij?

Laten we vervolgens kijken naar waar je graag iets aan bijdraagt. Vind je bijvoorbeeld duurzaamheid belangrijk? Vind je het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt? Of is gezondheid iets wat bij jou hoog in het vaandel staat? Zoek naar een sector waar je iets kan bijdragen aan wat jij belangrijk vindt. Kijk vervolgens of er leuke bedrijven in de buurt zijn die hierin actief zijn.

4. Welke functie past bij mij?

Nu je een beter beeld over jezelf hebt en wat voor jou belangrijk is kun je gaan nadenken over welke functie nu echt bij je past. Heb je een aantal sectoren of bedrijven kunnen vinden die je interessant lijken? Kijk dan eens naar vacatures die daar beschikbaar zijn. Spreekt de omschrijving van een functie je aan? Noteer deze dan zodat je later nog meer vacatures met deze functie kan bekijken.

Soms sluit een functie niet geheel op je aan maar interesseren sommige onderdelen je wel. Noteer deze onderdelen, zo weet je steeds beter waar je interesses liggen en kun je steeds duidelijker verwoorden wat je nu zoekt.

Als een functie heel leuk of uitdagend klinkt maar je hebt er niet de juiste kennis of ervaring voor is het ook goed om deze te noteren. Zo krijg je ook een beter beeld over waar je in de toekomst heen wilt. Het is nooit te laat om jezelf te ontwikkelen en door te groeien naar jouw ideale baan!

5. Passende baan gevonden? Vergeet dan niet te kijken of het bedrijf ook bij je past

Naast kijken of de functie inhoudelijk iets voor je is, is de omgeving waarin je aan het werk gaat ook erg belangrijk om het naar je zin te hebben. Vind jij een klein bedrijf met een informele sfeer leuk? Of juist een groot zakelijk bedrijf met meer structuur?

Kijk eens op hun website. Wat is het doel van het bedrijf? Waar staan ze voor? Wat voor bedrijfscultuur is er? Zo kun je erachter komen of het aansluit bij jou als persoon. Maak ook eens gewoon een praatje met een werknemer van het bedrijf via LinkedIn bijvoorbeeld. Je kunt altijd vrijblijvend een praatje maken om wat meer informatie te krijgen en wie weet denken ze wel meteen aan jou wanneer er een functie vrijkomt die bij je past!


Tip

Evenementen kunnen ook heel erg helpen bij het vinden van nieuwe kansen. Hier kun je mensen ontmoeten die ook geïnteresseerd zijn in dezelfde onderwerpen. Hierdoor creëer je een netwerk met mensen die ook werkzaam zijn in jouw veld van interesse en kom je vaker in aanraking met bedrijven actief binnen jouw beroep.

Netwerken met mensen

Praat met bedrijven op JobQ

Een andere manier om eerst laagdrempelig met bedrijven te praten voordat je echt naar een sollicitatiegesprek gaat is JobQ. Als je interesse hebt in een functie kun je dit anoniem aangeven. Bedrijven die interesse hebben kunnen je een chatverzoek sturen. Dit geeft je dus de mogelijkheid om bedrijven te leren kennen voordat je in een sollicitatieprocedure terecht komt.

Praten met bedrijven

6. Wees niet bang om ergens voor te gaan en een fout te maken

Van fouten leer je zelfs het meeste. Liever doen we alles natuurlijk in een keer goed, maar soms is het juist belangrijk om eens een sprong in het diepe te nemen. Je doet altijd ervaring op en soms weet je pas dat een functie echt niet bij je past wanneer je het geprobeerd hebt. Juist weten wat je niet wilt is ook heel erg waardevol. Je ontwikkelt jezelf en het brengt je weer een stapje dichterbij de baan die bij je past!

Gratis beroepskeuzetest en persoonlijkheidstest

Er zijn ook veel gratis testen online te vinden die je verder kunnen helpen in je zoektocht. Deze testen kunnen je beter inzicht geven in jouw persoonlijkheid en kwaliteiten. Zo kan je een beter beeld krijgen van welke banen en bedrijven bij jou zouden passen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze beroepskeuzetest

Of kijk naar deze persoonlijkheidstest

Weet je welke functie je wilt?

Dan kun je gratis een profiel aanmaken op JobQ. Door hier je functie aan te geven en een aantal andere voorwaarden zoals het salaris wat je wilt verdienen en de maximale reisafstand die je ervoor wilt reizen, kan jij benaderd worden door werkgevers die aan deze eisen kunnen voldoen. Vervolgens kun jij met deze werkgevers in gesprek om te kijken of er een klik is. Zo vind jij makkelijk een nieuwe baan die bij je past.

Klaar om je kansen te verkennen?

Meld je hier aan
Binnen 2 minuten geregistreerd
Anoniem